Nadir olarak yetişiyor: Kilosu 1000 TL’ye satılıyor

admin

Ordu’da fındık bahçelerinde yetişen dağ çileğini toplayan kadınlar, meyveyi ve bundan yaptıkları ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Perşembe ilçesi Ramazan Mahallesi’nde ikamet eden kadınlar, fındık bahçelerinde yetişen dağ çileğini (yaban çileği) toplamak üzere kolları sıvadı.

Sabah saatlerinde bir araya gelen kadınlar, topladıkları dağ çileğinden reçel, marmelat, komposto ve çeşitli tatlılar hazırlıyor.

Çileği ve yaptıkları ürünleri ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla köy pazarlarında satan kadınlar, isteyenlere sipariş üzerine ürün gönderiyor.

100 GRAMI 100 LİRADAN SATILIYOR

Ev hanımı 57 yaşındaki Fatma Soydan, AA muhabirine, eşinin emekli olmasının ardından İstanbul’dan memleketleri Ordu’ya taşındıklarını söyledi.

Fındığın yanı sıra fasulye, mısır gibi ürünlerin üretimini yaptıklarını anlatan Soydan, bahçelerde yetişen dağ çileğini de topladıklarını belirterek “Dağ çileğinden reçel yapıyoruz. Gurbetteki isteyenlere satıyoruz. Bunlarla uğraşarak geçimimizi sağlıyoruz. Çocuklarımıza da veriyoruz. Kendimiz de yiyoruz.” dedi.

Üç çocuk annesi 55 yaşındaki Gülay Öztürk ise hem inekle ilgilendiklerini hem de fındık topladıklarını, tarlada bazı ürünler yetiştirdiklerini ifade etti.

Süt ve süt ürünleri ile yetiştirdikleri ürünleri sattığını dile getiren Öztürk, geçmişte daha fazla olan dağ çileğinin şimdilerde ise azaldığına işaret etti.

Öztürk, pazarlara götürerek sattıkları dağ çileğinden reçel de yaptıklarını, satışlarla aile bütçesine katkı sağladıklarını kaydetti.

65 yaşındaki Gönül Akbaş da köy işlerini çok sevdiğini aktardı.

Her mevsimin güzel meyve ve sebzeleri olduğunu vurgulayan Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bunları değerlendiriyoruz. Karadeniz kadınları çalışkandır. Şimdi mesela dağ çileği zamanı. Sabah erken saatte biz kadınlar toplanıyoruz. Önce çileğimizi topluyoruz. Ondan sonra da herkes işine yöneliyor. Hayvancılıkla ilgilenen ineğe gidiyor, bahçe işi olan bahçeye gidiyor, sebzesini ekip dikiyor. Dağ çileğimiz çok meşhur. Fındık bahçelerinin içlerinde onlara bakıyoruz.”

Akbaş, mis gibi kokusu olan çileği öncelikle çocuklarına verdiklerini, geri kalanını da sattıklarını dile getirdi.

KAYNAK: AA

Yorum yapın