ABD’de yapılan son çalışmalar, böcek benzeri iki mini robotun, bugüne kadar üretilen en küçük, en hafif ve en hızlı tamamen işlevsel mikro-robotlar olduğunu gösteriyor. Bu inovatif gelişmelerle birlikte gelecekte arama-kurtarma operasyonları, çevresel izleme, mikro imalat veya robot destekli cerrahi gibi alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan minyatür robotlar görebiliriz.
Mini robot yetenekleriyle şaşırtıyor
Çalışmanın başyazarı ve Makine ve Malzeme Mühendisliği Fakültesi’nde doktora öğrencisi Trygstad, mini böceğin 8 miligram, su strider robotun ise 55 miligram ağırlığında olduğu belirtiyor. Bu mikro robotlar, saniyede yaklaşık altı milimetre hızında hareket edebilme özelliğine sahipler.
Bu robotlar, benzer ölçekteki diğer mikro robotlara göre hızlı ancak biyolojik kardeşleriyle hala rekabet edebilme konusunda biraz geride kalıyor. Örneğin, bir karınca genellikle beş miligram ağırlığında ve saniyede bir metreye yakın bir hızla hareket edebiliyor.
Bu minyatür robotların temelini oluşturan unsurlardan biri, robotları hareket ettiren minik aktüatörlerdir. Araştırmacılar, yeni bir üretim tekniği kullanarak aktüatörü bir miligramdan daha küçük bir değere indirgeme başarısı elde etti, bu da bu alandaki en küçük değer.
Bu malzeme, hatırlayarak orijinal şekline geri dönebilen bir özelliğe sahip ve geleneksel motorların aksine hareketli parçalar veya dönen bileşenler içermiyor. Araştırmacılar, bu aktüatörlerin mekanik olarak çok sağlam olduğunu ve çok hafif olduğu için mikro robotikte yeni kapıları açtığını belirtiyor.
Mini böcek robot nasıl hareket ediyor?
Diğer teknolojilerle karşılaştırıldığında, şekil hafızalı alaşım (SMA) teknolojisi robotları hareket ettirmek için sadece çok az miktarda elektrik veya ısı gerektiryor. Bu mini robotlar için, SMA sisteminin onlara güç sağlamak için çok daha az karmaşık sistemler gerektirdiği belirtiliyor.
Araştırmacı, su striderlarına duyduğu ilgiden esinlenerek, bu tür böceklerin hareketlerini incelemeye devam etmek istediğini söylüyor. WSU su strider robotu, düz bir kanat çırpma hareketiyle hareket ederken, doğal böcek bacakları daha verimli bir kürek çekme hareketi yapıyor, bu da doğal böceğin çok daha hızlı hareket etmesinin diğer bir nedeni.
Araştırmacılar, başka bir böceği model alarak su yüzeyinin hem üstünde hem de hemen altında hareket edebilen bir robot geliştirmeyi ve robotlarını tamamen otonom ve bir güç kaynağından bağımsız hale getirmek için küçük piller veya katalitik yanma kullanmak üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.
Bu gelişmeler, gelecekte mikro robot teknolojisinin daha da gelişerek, hayatımıza farklı ve etkili çözümler getirebileceğini gösteriyor. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? Aşağıdaki yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.